skip to main content

April 2023: Gij-week

Van 15 tot en met 23 april is het Gij-week, georganiseerd door Brabanders en hun Taal. Deze week staat het Brabants op een positieve manier centraal. Leer meer over het gebruik van gij, hoe de media het gebruik van Brabants helpt en meer!

Gij

In het Brabants spreek je iemand niet aan met jij en je, maar met gij of ge. Samen met andere vormen van de tweede persoon behoort gij tot de meest typerende vormen van de Brabantse dialecten. Daarbij hoort ook een typerende persoonsvorm als die voor het onderwerp in de zin komt: hedde gij. Het mooie is dat je iedereen met gij kunt aanspreken, familieleden, vrienden, of de burgemeester, het is allemaal goed. Jos Swanenberg, onderzoeker variatielinguïstiek en streektaalexpert, legt bij Brabants Erfgoed uit waar het gebruik van gij vandaan komt en waar het nu gebruikt wordt.

Brabantse cultuur

Veel andere typische Brabantse woorden verdwijnen helaas uit het taalgebruik. Promovenda Kristel Doreleijers onderzoekt de veranderingen in het Brabants dialect en kan beamen dat het Brabants steeds minder vanuit huis wordt meegegeven. Maar, ‘socialmedia-Brabants’ zoals ‘verrekte koekwaus’ was een tijdje super populair. “Er is nog wel affiniteit,” zegt Doreleijers bij Omroep Brabant. Het Brabantse provinciebestuur stelt dat de Brabantse taal een belangrijke cultuurdrager is, die graag levendig wordt gehouden. Dit kan bijvoorbeeld door liedjes in het Brabants te verspreiden. Ook bij Goedemorgen Nederland is er aandacht voor de Gij-week, Doreleijers legt uit hoe woorden als kei, houdoe, en gij net zo onderdeel uitmaken van de Brabantse cultuur als worstenbroodjes en carnaval. Met taal kun je lokale of regionale identiteit uitdrukken en is dan ook sociaal, je kunt met Brabants laten horen: “Ik kom uit Brabant, en daar ben ik trots op!” aldus Doreleijers.

Meer informatie

Het volledige programma van de Gij-week is te vinden op de website van Erfgoed Brabant, en mocht je nu een trotse Brabander zijn, er zijn shirts te koop!