In de media

April 2023: Is Pasen nog een feestdag van deze tijd?

Door strenge stikstofregels zijn er steeds minder paasvuren in Overijssel, staat deze paastraditie onder druk? Is het niet tijd voor nieuwe, vaste, feestdagen? Willen we minder conventionele christelijke vrije dagen en zelf flexibel de feestdagen kunnen inplannen?

De huidige discussie rondom het stikstofbeleid laaide weer hoog op omtrent de paasvuren. Door de schadelijke effecten van deze paastraditie moeten sommige vuren noodgedwongen kleiner, mogen ze soms helemaal niet of de organisatie heeft zoveel papierwerk dat zij het paasvuur niet laten doorgaan. Irene Stengs, antropoloog bij het Meertens Instituut en de Vrije Universiteit, bespreekt bij de Stentor dat ze niet bang is dat de traditie van het paasvuur compleet zal verdwijnen. Hoogstwaarschijnlijk gaat de traditie wel veranderen: “De tijdgeest is relevant en heeft invloed. Het is goed mogelijk dat paasvuren in de toekomst weer kleinschaliger worden, net als vroeger. Meer een activiteit voor de lokale gemeenschap dan een trekpleister voor het grote publiek.”

Is deze trend van veranderingen zichtbaar voor alle christelijke feestdagen? Peter Jan Margry, historicus bij het Meertens Instituut en de Universiteit van Amsterdam, gaat de discussie aan bij NPO Radio 1. De huidige samenleving is niet meer volledig christelijk, maar is gericht op diversiteit en flexibiliteit. Zijn al onze christelijke feestdagen nog wel nodig? Die vraag ligt bij de samenleving. Een oplossing zou kunnen zijn om je feestdagen flexibel in te mogen delen. In plaats van vrij te ‘moeten’ nemen op een nationale, christelijke feestdag, kunnen werknemers een nationale feestdag inruilen voor een andere (niet-christelijke) feestdag naar keuze. Zo kan iedereen vrij zijn op de feestdagen waar die belang aan hecht.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)