skip to main content

April 2023: Podcastserie Het Dialectenbureau

Omroep MAX eert het dialect in een nieuwe podcastserie: Het Dialectenbureau. In negen delen maakt taalwetenschapper Marc van Oostendorp een reis door Nederland om de huidige staat van het dialect in Nederland in kaart te brengen.

Dialecten dreigen te verdwijnen en dus onderzoekt Van Oostendorp de functie, schoonheid en huidige staat van Nederlandse dialecten. Van Oostendorp gaat in gesprek met dialectsprekers die zich inzetten voor hun dialect. Waarom zit het dialect namelijk nog steeds zo diep in ons verankerd en wat heeft dat te maken met traditie, nostalgie, verzet, strijd, trots en verbinding?

In aflevering 1 is het thema ‘verzet’. We leren hoe de Friesen hebben gevochten voor een eigen taal, maar ook hoe de Bijlmerjeugd zich verzet door straattaal te gebruiken. Ondanks duidelijke verschillen tussen deze uiteenlopende dialectsprekers, hoort wie goed luistert ook veel overeenkomsten.

Te beluisteren vanaf maandag 17 april op MAX Vandaag, NPO Luister en alle bekende podcastplatforms.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-SA 2.0)