skip to main content

April 2023: Wie kaas zegt, zegt Nederland

Kaas staat niet alleen symbool voor Nederland, kaas máákt Nederland, dat is de boodschap van Kaas=NL?, het boek dat NL-Lab samenstelde. Vanuit verschillende disciplines zoals etnografie, taalkunde, mens-dier studies, koloniale geschiedenis, genderstudies, religiewetenschappen, etc., wordt onderzocht hoe kaas en Nederland verbonden zijn.

Kaas is al sinds de 16e eeuw een belangrijk Nederlands exportproduct, het werd meegenomen door diplomaten als kostbaar geschenk. ‘Kaaskoppen’ werd een geuzennaam voor de Nederlanders maar wordt tegenwoordig ook gebruikt door extreemrechts. Kaas=NL? neemt je mee op reis langs molens en polders, snelwegen en het verteringsstelsel van de koe. We leren hoe koloniale handel verweven is in de kaasmarkt en hoe koeien communiceren met de boer.

Lees meer in de column van de Couturekrant.

Kaas=NL? is vanaf 12 april te koop.