In de media

Mei 2023: 100 jaar Moederdag

Dit jaar vierden we voor de 100e keer Moederdag. Meertens-onderzoeker Irene Stengs sprak met Trouw over het ritueel Moederdag en in hoeverre dat in de loop der jaren is veranderd.

Moederdag is komen overwaaien uit Amerika, waar het ontstond vanuit de christelijke verering van moeders. Toen Nederlandse bloemisten doorhadden wat voor commercieel potentieel Moederdag kon bieden, werd het een succes. Dat was in 1924, dit jaar vieren we dus voor de 100e keer Moederdag.

Bij Moederdag hoort nou eenmaal dat de kinderen een tekening maken, ontbijtje op bed verzorgen, en vader koopt een cadeau. Populaire cadeaus zijn bloemen, schoonheidsmiddelen, chocolaatjes en boeken. Waar je vroeger nog met een stofzuiger of broodrooster kon aanzetten op Moederdag, ligt dat nu gevoelig. In al die tijd dat we Moederdag vieren is er wel wat veranderd.

Vroeger stond de moeder met schort om in de keuken, vandaag de dag kan dat ook heel goed de vader zijn. Moeders hebben nu meer ruimte om het moederschap zelf in te vullen, zegt Irene Stengs, antropoloog bij het Meertens Instituut. Moeders mogen werken en met vriendinnen op pad terwijl de partner voor de kinderen zorgt. Veel keuze hebben de kinderen van moeders echter niet. Zoals alle rituelen heeft Moederdag een verplichtend element, zegt Stengs. “Veel mensen doen wel iets. Als je niet naar je moeder gaat, moet je wel een goede reden hebben.”

Lees het hele artikel in Trouw (voor abonnees).

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)