In de media

Mei 2023: “Huh, wat zeg je?”

We begrijpen elkaar in alledaagse gesprekken gemiddeld één keer per anderhalve minuut niet goed, ontdekte postdoctoraal taalkundig onderzoeker Marlou Rasenberg. We zijn dus continu bezig deze misverstanden op te lossen. Hoe doen we dat als gesprekspartners?

Er zijn tal van voorbeelden wanneer misverstanden ontstaan in de communicatie, denk aan een lawaaiig café of wanneer je met iets anders bezig bent. ‘Huh?’ ‘Wat?’ zijn dan korte reacties om het misverstand op te lossen. Rasenberg: “Ik heb het over heel korte onderbrekingen in alledaagse gesprekken. Iemand zegt iets en de ander verstaat of begrijpt dat niet goed.” Hoe wij deze onderbrekingen repareren was het onderwerp voor het proefschrift van Rasenberg. Daarnaast heeft ze gelet op de handgebaren die mensen maakten, sprekers kopieerden zowel elkaars woordgebruik, als elkaars gebaren. “Je bevestigt het voorstel van de ander in spraak èn gebaar,” zegt Rasenberg die in haar experimenten zag dat mensen woorden wel, maar gebaren niet precies hetzelfde overnamen. De luisteraar kopieert gebaren niet alleen, maar versterkt of verduidelijkt ze ook nog. Allemaal om de boodschap dit keer wél duidelijk over te brengen.

Lees meer over Rasenbergs onderzoek in het Parool.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0)