In de media

Mei 2023: “De ene loei is de andere niet”

De ene loei is de andere niet, net zoals de ene koe de andere niet is. Koeien zijn sociale wezens die met elkaar communiceren en met mensen. Communiceren met koeien kunnen we leren, en Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar taalcultuur, doet daar onderzoek naar.

Door de geschiedenis heen hebben we dieren gebruikt als productiewezens, maar als je beter kijkt, zie je dat niet alle dieren zich hetzelfde gedragen in dezelfde situatie. Als we leren communiceren met dieren, en als we weten wat dieren wel of niet prettig vinden, is dat beter voor het samenleven tussen mens en dier. Cornips heeft op 21 mei een koeiencommunicatie workshop gegeven in Aartswoud, waar ze heeft uitgelegd hoe je een koe kan groeten.

Cornips heeft met haar onderzoek ontdekt dat een koe de mens groet met een lage toon. Hiermee geeft ze aan dat ze je wil leren kennen. Dit gebeurt vooral in een kleine, afgesloten stal waar weinig mensen binnen komen. Een lage loei die daarna snel hoger wordt en daar blijft hangen betekent dat een koe iets nodig heeft. Uit voorbeelden van Cornips’ onderzoek blijkt dat de koe per stal en situatie een ander geluid kan produceren dat begrepen wordt door de koeien om haar heen. Deze stem van de koe kunnen wij ook leren kennen door de koe als een meer gelijkwaardig individu te benaderen.

Lees meer over de communicatie van de koe in het Noordhollands Dagblad (voor abonnees) en via De Lage Landen.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)