In de media

Mei 2023: De Anne Frankboom

Het ziektebed en de dood van de zogenaamde Anne Frankboom maakte veel emoties los bij mensen. Irene Stengs deed onderzoek naar de verering van deze boom en besprak het fenomeen in het Parool.

Na de oorlog kwam de witte paardenkastanje in de tuin van Het Achterhuis bekend te staan als de Anne Frankboom, door de connectie met Anne Frank. In 2005 merkte een lijfarts op dat de boom last had van de donderzwam, een parasiet die groeit op zieke of verzwakte bomen. Voor het behoud van de boom werden stekjes genomen, maar er was nog geen grote paniek. Dat kwam later, toen het voornemen tot de kap en plannen voor een herplanting eind 2006 bekend werden gemaakt.

“Het redden van de boom werd voor de tegenstanders een persoonlijke opdracht. Het werd een strijd om het behoud van Joods cultureel erfgoed in tijden van barbarij en onverschilligheid. Zo kreeg de kwestie een enorme morele en emotionele lading,” vertelt Irene Stengs, antropoloog en onderzoeker rituelen en herdenkingscultuur bij het Meertens Instituut. In 2010 viel de zieke boom dan toch om.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Nu zijn de nakomelingen van de stekjes te vinden over de hele wereld, sommigen vonden hun weg naar Anne Frankscholen en –centra zowel in binnen- als buitenland, anderen staan verscholen in het Amsterdamse Bos. Anoniem, op verzoek van het Anne Frank Huis.

Lees het volledige artikel van 27 mei 2023 in het Parool (voor abonnees).