In de media

Mei 2023: Hoe denken mensen van buiten Drenthe over Drenthe?

Drenthe is een populaire vakantiebestemming voor veel Nederlanders. Het wordt omschreven als rustig en mooi. Een oud Drents gezegde zegt over de Drenten: “Uit turf, jenever en achterdocht, heeft de Heer de Drent gewrocht.” Hoe zeer kloppen de vooroordelen uit dit gezegde?

Welke vooroordelen er spelen over inwoners van een bepaalde provincie is lastig te bepalen, zegt Irene Stengs, antropoloog en onderzoeker naar rituelen en populaire cultuur bij het Meertens Instituut en de VU. Het Drentse volk bestaat niet en het is onduidelijk of bepaalde ideeën over hoe anderen over Drenten denken breed gedeeld worden. “Het denken in stereotypen komt op in bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen. Dan kunnen kwesties over ‘wij en de ander’ ineens belangrijk worden,” vertelt Stengs, verwijzend naar de laatste verkiezingen waarin het verschil tussen stad en platteland sterk naar voren kwam. En zijn Drenten dan achterdochtig? Zoals het spreekwoord stelt. “Het kan best zijn dat mensen veel achterdochtiger zijn dan wordt aangenomen, maar dat is niet iets van Drenten alleen.” Zo blijkt dat meningen, vooroordelen en stereotypes over Drenten heel subjectief zijn en kunnen veranderen.

Meer over vooroordelen over zanddrenten en veendrenten lees je bij RTV Drenthe.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)