In de media

Juni 2023: Belgenmoppen en Hollandergrappen

Waar komen de moppen over Belgen eigenlijk vandaan? En hebben Belgen ook grappen over Nederlanders? Alledaagse vragen, een podcast van BNNVARA, vraagt het Theo Meder, volksverhalenonderzoeker aan het Meertens Instituut.

De Belgengrappen die Nederlanders maken, komen van het stereotiepe dat Belgen als een beetje dom worden gezien. Door de geschiedenis zien we dat dit etiket regelmatig op onze zuiderburen wordt geplakt. Dit kan komen doordat de Vlaamse taal iets anders is dan het Nederlands, waardoor Nederlanders denken dat de Vlamingen achterlopen. Omgekeerd hebben Vlamingen ook grappen over ons. Deze gaan met name over de zuinigheid en gierigheid van Nederlanders, maar ook over dat wij schijnbaar niet zo hygiĆ«nisch zijn.  

Gelukkig is het beeld dat Nederlanders over Belgen hebben iets bijgesteld en raken Belgenmoppen uit de mode. Benieuwd naar de favoriete mop die Belgen over Nederlanders vertellen volgens Theo Meder? Luister de volledige podcastaflevering (2-6-2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY-SA 2.0)