9 juni 2023

Gezocht: Limburgse woorden voor klankkast Mariette

Het gebruik van dialect draagt voor ouderen bij aan een gevoel van welbevinden, blijkt uit eerder onderzoek van Leonie Cornips en Jolien Makkinga. Ontwerpstudio Laudio ontwikkelt een klankkast en podcast en roept inwoners van Belgisch Limburg op om hieraan bij te dragen.

Mariette wordt een speciaal ingerichte kamer in ontmoetingscentrum De Piepel in Tongeren waar je letterlijk in een Limburgse klankkast wandelt. Deze zomer, tijdens festival MoMeNT, kan iedereen dat eens meemaken. Wie daar kastdeuren opent, hoort Mariette zelf, in haar eigen dialect.

Thuistaal als anker
De verhalen die Mariette vertelt, komen van de ouderen zelf. Zij zijn verzameld door Cornips en Makkinga, die onderzochten hoe het spreken in je eigen taal je gevoel van autonomie kan beïnvloeden. De onderzoekers concludeerden dat de thuistaal (vaak je moerstaal, vaak een dialect) voor ouderen werkt als een anker, medicijn en ook troost biedt. Dit draagt bij aan een waardevol leven, zeker van bewoners in verpleeghuizen.

Ontwerpstudio Laudio vertaalde het onderzoek al eerder naar de Limburgse Mia, de Brabantse Miet en de Twentse Marie, waarmee langs verzorgingstehuizen door heel Nederland werd gereisd. In Tongeren komt daar nu dus een nieuwe zus bij: de (Belgisch) Limburgse Mariette.

Doe mee met Mariette
Hoe klinkt jouw eigen taal? In welke taal kom jij thuis? Mariette wilt dat graag horen van alle inwoners van de Belgische provincie Limburg! Doe mee vóór 18 juni 2023 en laat horen in welke taal jij je thuis voelt.

Kijk op de projectpagina van Mariette voor meer informatie.

Mariette’s klankkast beluisteren
Tijdens festival MoMeNT is Mariette’s klankkast te bewonderen in de oudste stad van België: Tongeren, in het Tongers dialect.

Wanneer: 4-8-23 t/m 30-9-23
Waar: Dienstencentrum De Piepel, Dijk 118, 3700 Tongeren