In de media

Juni 2023: Terugblik Brabantdag op Tilburg University

Op 7 juni vond de speciale Brabantdag plaats op Tilburg University. Univers, het online nieuws medium van de universiteit, deelde een video waarin onderzoekers Jos Swanenberg en Kristel Doreleijers vertellen over hun onderzoek naar het Brabants.

Ondanks dat je op de universiteitscampus in Tilburg niet direct veel Brabants hoort, doet de universiteit veel op het gebied van Brabantse taal, cultuur en identiteit. Tilburg University is een Brabantse universiteit, gebaseerd op de Brabantse geschiedenis en heeft daarmee een grote regionale verankering.

De Brabantse taal en cultuur zorgen voor hechting, cohesie, gemeenschap, aldus Swanenberg, hoogleraar diversiteit in taal en cultuur. Promovenda op het Brabants dialect Doreleijers geeft aan dat jongeren het dialect niet vanuit huis meekrijgen, maar desondanks wel traditionele Brabantse dialectwoorden gebruiken. Dialect leeft dus nog steeds bij jongeren: “Waar ik vandaan kom, is waardevol en daar mag ik trots op zijn,” vult Swanenberg aan.  

Bekijk hier de video (12-6-2023).