In de media

Juni 2023: Limburgse namen maken een comeback

Waar hoor je tegenwoordig nog een echt Limburgse naam als Zef, Trui, Lou, Wies, Toos of Bèr? Volgens dialectvereniging Veldeke komt het steeds vaker voor, en ook hoogleraar taalcultuur Leonie Cornips krijgt steeds vaker een vraag naar een typische Limburgse voornaam, zegt de Limburger.

Jaren geleden waren typische dialect voornamen niet zo populair, sinds de jaren 60/70 moeten voornamen moderner, hipper en stoerder. Dat er nu toch weer lokaal wordt gezocht voor een voornaam kan komen doordat mensen het gevoel hebben de controle te verliezen in een steeds mondialere wereld. “Het belang van het hele lokale wordt dan weer gezien,” zegt Cornips. Door je kind een Limburgse naam te geven, geef je aan: ik ben trots op waar ik vandaan kom. 

Voor toekomstige ouders heeft dialectvereniging Veldeke een lijst met typisch Limburgse namen (opgesteld in 2002) online gezet. Lees meer over de comeback van Limburgse namen in de Limburger (voor abonnees, gepubliceerd op 28-6-2023).