In de media

Juli 2023: Plattelandschauvinisme

De partij die opeens de grootste van het land werd – de Boer Burger Beweging – bestaat bijna vier jaar. Maar het ‘plattelandschauvinisme’ waar deze partij op rust, gaat verder terug. Irene Stengs onderzoekt als etnoloog ‘alledaagse’ cultuurverschijnselen en bespreekt de opkomst van de BBB met Elsevier Weekblad.

De populariteit van BBB ligt in het verlengde van streektaalbands zoals Rowwen Hèze en Normaal. “Die waren een vorm van erkenning van het bestaan van de streek waar ze vandaan kwamen. Hoorbaar. Dat ze niet alleen populair waren in de eigen streek maar in het hele land, was een bron van trots,” zegt Stengs. De erkenning voor het platteland en het regionale chauvinisme wat dat teweegbrengt, is niet nieuw. De BBB is als het ware de politieke doorstart daarvan, maar – benadrukt Stengs – het is geen plattelandspartij. “Daarvoor hebben er teveel mensen in de grote steden op gestemd. BBB is een tegenpartij die ook buiten het plateland veel burgers trekt die zich herkennen in een gevoel dat op het platteland sterk leeft. Gemarginaliseerd zijn, niet worden gezien.” Van cultureel naar politiek: BBB houdt het plattelandschauvinisme in stand “dat de hardwerkende boeren de échte Nederlanders zijn, en dat de regio het echte Nederland is. En dat de macht terug moet naar dat Nederland,” aldus Stengs.

Lees het volledige artikel in Elsevier Weekblad (voor abonnees; 15/22 juli 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0)