In de media

Augustus 2023: Opinie – Engelse dominantie aan Nederlandse universiteiten is cultureel imperialisme

In NRC schrijven Leonie Cornips en Lies Wesseling over de verengelsing op Nederlandse hogescholen en universiteiten. Dit is geen geval van internationalisering, zoals de instellingen zelf denken, maar kolonisering met het Nederlands als slachtoffer, schrijven Cornips en Wesseling in hun opiniestuk.

Engels heeft vaak de overhand in het hoger onderwijs, aangezien niet-Engelse talen niet inclusief genoeg zouden zijn. Cornips en Wesseling zijn beide werkzaam aan de Universiteit Maastricht en vinden dat de Engelse dominantie aan de Nederlandse universiteiten een vorm is van cultureel imperialisme, die direct voortvloeit uit het voormalige Britse imperium. “Imperialisme en kolonisatie zijn altijd gepaard gegaan met de marginalisering van de talen die werden gesproken in ondergeschikte gebieden,” zoals het Nederlands nu in het hoger onderwijs.

Eentalige Engelsen vinden het vanzelfsprekend om geen andere taal te spreken, de ander beheerst het Engels toch wel. Dit is voortgekomen uit het voormalige Britse imperium, waar geen ruimte was voor een andere taal dan het Engels. Om een hogeschool of universiteit daadwerkelijk internationaal te maken, moet juist ruimte komen voor meerdere talen, niet alleen het Engels. Zo bevindt de Universiteit Maastricht zich in Eurregio’s waar het Nederlands, Frans en Duits de voertalen zijn. De universiteit “zou daarom recht doen aan het meertalig potentieel van studenten en docenten als deze talen een centrale rol toebedeeld krijgen in het onderwijs,” stellen Cornips en Wesseling.

Benieuwd naar het volledige opiniestuk? Lees het in het NRC (7 augustus 2023) en lees een blog over andere talen dan het Engels voor bezoekers aan Limburg.

verengelsing op de universiteit maastricht