In de media

Augustus 2023: Dialect als anker voor ouderen

In Tongeren, Belgisch Limburg, spreekt klankkast Mariette je aan in het Tongers. Zo krijgen ouderen toch een thuisgevoel wanneer ze naar een zorgcentrum moeten verhuizen, bespreken Leonie Cornips en Jolien Makkinga in de De Limburger. Mariette is t/m 24 september te bezoeken in dienstencentrum de Piepel. Ook VRT Radio 2 besteedde aandacht aan Mariette.

Klankkast Mariette is een kamer in dienstencentrum de Piepel in Tongeren. Er staan tien kasten die veel ouderen zullen herkennen uit hun jeugd. Wanneer ze een kastdeurtje openen, klinkt een verhaal in het dialect. Cornips ontdekte toen haar eigen vader moest verhuizen naar een zorginstelling, dat hij plots meer in het dialect begon te praten, de taal van zijn jeugd. Makkinga deed hiervoor onderzoek in een zorgcentrum en zag hoe ouderen teruggaan naar hun thuistaal, wanneer ze van een andere plek een thuis moeten maken. Dit is het verhaal van de fictieve Mariette. Zij moet ook verhuizen naar een zorgcentrum en een nieuw thuisgevoel creëren. Om anderen te helpen zich sneller thuis te voelen, spreekt ze in het dialect.

Beeld: via Stichting Laudio

Mariette vertelt herkenbare verhalen geschreven door Jacqueline Kerkhof. “Mariette is kattig, opstandig, grappig, boos, stout, verdrietig,” zegt Kerkhof. Deze emoties zijn perfect terug te horen in de stem van Mariette, ingesproken door Marie Louise Arens. Als ze haar eigen stem terughoort in het Tongers dialect, wordt Arens nog steeds overmand door emotie. Dat is de kracht van het dialect.

Mariette heeft zussen in Nederland (Limburg, Twente, Brabant) en binnenkort komt er ook een Turkse zus bij. Hiervoor worden de verhalen aangepast om de doelgroep zo goed mogelijk het thuisgevoel te bezorgen.

De ‘Mariette-kamer’ is tot en met 24 september 2023 gratis te bezoeken in zorgcentrum de Piepel in Tongeren.

Lees het volledige artikel in de De Limburger (9 augustus 2023). En bekijk/beluister het item over Mariette op VRT Radio 2 (11 augustus 2023).

Beeld: via Stichting Laudio