In de media

Augustus 2023: Nationalisme in de bedevaart

Emeritus hoogleraar Peter Jan Margry doet al jaren onderzoek naar de bedevaarscultuur in Europa maar van de Oost Europese cultuur wist hij weinig af. Tijd voor een bezoek aan Sumuleu Ciuc, tussen de bergen in Transsylvanië. Wat hij daar geleerd heeft, deelde Margry met Trouw.

Verrassend vond Margry de opkomst van katholieke Hongaren, terwijl Sumuleu Ciuc in Roemenië ligt. Transsylvanië was lang onderdeel van het Hongaarse koninkrijk maar werd na de Eerste Wereldoorlog bij Roemenië gevoegd. Veel Hongaren bleven desondanks in Transsylvanië wonen waardoor een Hongaarse enclave ontstond.  “Die Hongaren daar hebben hun eigen kranten. Ze zijn zo Hongaars, zo op zichzelf georiënteerd, dat ze over het ­algemeen ook helemaal geen Roemeens spreken,” zegt Margry. Jaarlijks trekken de Hongaren uit de streek naar het beroemde Mariabeeld in de kerk van Sumuleu Ciuc, waar ook tienduizenden landgenoten naartoe trekken. “Nergens buiten Hongarije wordt het Hongaar zijn zo nadrukkelijk gevierd als hier. Kijk maar naar al die Hongaarse vlaggen, en na de mis wordt het Hongaarse volkslied gezongen. Ze zijn er enorm mee bezig”, stelt Margry. Zo dient een bedevaartsoord in een ander land als nationalistisch symbool.

Lees het volledige artikel in de Trouw (17 augustus 2023, alleen voor abonnees).

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0)