In de media

Augustus 2023: Wat zeggen jouw woorden over jouw klimaatzorgen?

In een interactieve tentoonstelling van Energy Junkies kunnen bezoekers van NEMO hun hart luchten over het klimaat. Jonge onderzoekers onder begeleiding van Jos Swanenberg beluisteren deze opnames en kijken welke taal mensen gebruiken wanneer ze over het klimaat praten.

De meningen lopen uiteen, maar de thema’s zijn hetzelfde. “Dit zijn mensen die weinig geven om het klimaat”, zegt Sirius Benckhuijsen, onderzoeksmasterstudent aan de UvA. “Maar er zijn ook veel mensen die zich heel gefrustreerd en eenzaam voelen. Ze maken zich zorgen omdat de rest van de wereld niets doet. Het laat zien welke extreem uiteenlopende gevoelens er bestaan over klimaatverandering.” Met behulp van een kritische discourse analyse worden thema’s, machtsrelaties en –systemen blootgelegd zoals ze besproken worden in een bepaalde context. Door tags te hangen aan uitspraken, kunnen we te weten komen hoe mensen denken over klimaatverandering, legt Swanenberg uit.

Wat de studenten direct opviel, is dat het merendeel van de opnames in het Engels is ingesproken. My Pham is onderzoeksmasterstudent in Tilburg en vermoedt dat het voornamelijk om toeristen gaat. Waarschijnlijk zijn de berichten ingesproken door jonge mensen, die internationaal georiënteerd zijn.

Pas in een later stadium kunnen algemene conclusies getrokken worden. Wat nu opvalt is het gebruik van algemene uitspraken. “Wat er uit de opnames spreekt is dat een groot deel van de bezoekers in actie wil komen als het gaat om het klimaat, maar niet weet hoe”, zegt Benckhuijsen. Daar kan een vervolg van de tentoonstelling op inspelen. Door initiatieven te bespreken geef je mensen minder het gevoel dat ze er alleen voor staan.  

Lees het artikel van NEMO Kennislink (24 augustus 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY 2.0)