skip to main content

12 oktober 2023: NeusWijzer – heel Nederland ruikt

Op 12 oktober vindt bij Mediamatic de lancering plaats van NeusWijzer – Geuratlas van de Lage Landen, een heel boek gericht op het ‘geurerfgoed’ van Nederland. Met vanuit het Meertens Instituut o.a. auteurs Inger Leemans en Sophie Elpers.

Geuren kleuren ons leven. Ze geven ons smaak, brengen herinneringen tot leven, verleiden tot emotie en verlangen en roepen afkeer en angst op. Maar wat weten we eigenlijk over geuren? Welke Nederlandse woorden hebben we om onze olfactorische ervaringen uit te drukken? Wat zijn de meest geurige plekken in Nederland? Bestaat er zoiets als geurenerfgoed? Dat en meer wordt besproken tijdens deze geurige thema-avond bij Mediamatic in Amsterdam.

De avond is gericht op de lancering van de NeusWijzer, de enige echte ‘geurenatlas’ van Nederland, waar 23 geurwetenschappers en kunstenaars aan meewerkten. Het resultaat is een heel boek over Nederlandse geurplaatsen, erfgoed, geurwoorden en de werking van de reuk. Onderzoekers van het Meertens Instituut waren betrokken bij het boek vanuit het overkoepelende onderzoeksproject Odeuropa, waarin het geurerfgoed en geurverleden van Europa in kaart wordt gebracht.

Geurwoorden

Vanuit het Meertens Instituut werd een vragenlijst verspreid over ‘geurwoorden’ in Nederland. Hierin vroegen we mensen naar de geuren zij als erfgoed beschouwen en hoe het bijvoorbeeld bij hun oma rook. De resultaten zijn verwerkt in het boek.

Programma lancering

Tijdens de lancering delen sprekers fascinerende verhalen over hoe geuren onze herinneringen kleur geven, hoe we geur kunnen uitdrukken in woorden, en of we een geurerfgoed hebben. Tegelijkertijd wordt je neus geprikkeld met de geur waar je over hoort. Meerdere auteurs, waaronder Inger Leemans en Sophie Elpers, spreken over hun bijdragen aan de NeusWijzer.

Wat: Lancering NeusWijzer, met het programma Heel Nederland ruikt
Wanneer: 12 oktober 2023, 20:00-22:00 uur
Waar: Mediamatic Biotoop, Amsterdam
Tickets: vanaf €8.75, hier te bestellen
Meer informatie