In de media

September 2023: Wat zegt de koe?

Hans Aarsman neemt elke week iemand mee in zijn auto om te posten en te praten. Deze keer had hij Leonie Cornips naast zich zitten, die alles vertelde over koeientaal. Ze posten naast een weiland vol Lakenvelders, en bespreken de omgangsvormen en taal van de koe.

Koeien hebben net als mensen individuele persoonlijkheden, ze groeten mensen, soms groeten ze niet. Dat ligt aan de stal, als de stal te open is – zoals die waar Cornips en Aarsman voor geparkeerd staan – dan groeten koeien minder snel. Wij groeten elkaar in Amsterdam ook niet, maar wel in een dorp. Cornips laat verschillende geluidsfragmenten horen om aan te tonen hoe verschillend een koe kan groeten. Een koe klinkt anders als ze een bekende groet of een grotere groep mensen.

Koeien begroeten naast mensen ook elkaar. Het verschil met mensen is dat koeien teruggroeten. De mens heeft niet door dat een koe groet, en beantwoordt de groet daarom niet. Wat zou er gebeuren als we als mens terug gaan groeten? Als Cornips groet, blijft ze op afstand staan zodat koeien zelf toenadering kunnen zoeken. Sommigen zoeken die toenadering snel, anderen blijven afwachtend.

Zoals mensen verschillen van elkaar, zo verschillen koeien ook van elkaar. Cornips weet zoveel te vertellen over de leefwereld van de koe dat Aarsman twee podcastafleveringen maakt. Aan de hand van wat de koeien tegenover hen in het weiland doen, zijn ze in één aflevering nog niet uitgepraat!

Deel 1 is nu te beluisteren (2 september 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)