In de media

September 2023: Een accent staat carrière in de randstad in de weg

Vanaf het moment dat we naar school gaan, wordt ons geleerd om niet meer in dialect te praten. Wanneer je daarna verhuist naar de randstad voor studie of werk, moet je zelfs je accent verbloemen om serieus genomen te worden, stelt Stef Grondelaers in Intermediair.

Voor jonge mensen die naar de randstad verhuizen kan het even schrikken zijn: met een accent sta je vaak al een streepje achter. Om carrière te maken wordt van je verwacht dat je je accent aanpast. De vooroordelen die aan bepaalde accenten vastzitten kunnen in je nadeel werken, stelt Grondelaers. Vooral een Gronings of Limburgs accent staat je carrière in de weg, “Groningers worden gezien als stug, boers en niet benaderbaar. Limburgers worden gezien als dommer en ook boers, maar door carnaval ook als gezellig. Daardoor hebben ze toch nog een streepje voor op de Groningers,” zegt Grondelaers op basis van onderzoek.

Meer tolerantie

Door deze vooroordelen moeten mensen met een bepaald accent harder werken om zichzelf te bewijzen en krijgen ze het gevoel niet goed genoeg te zijn in hun professionele vaardigheden. Daar komt langzamerhand gelukkig verandering in: “We worden toleranter voor andere accenten. Dat moet ook wel: het land wordt diverser dus de taal ook. In het NOS Journaal hoor je tegenwoordig bijvoorbeeld ook mensen met een Brabants, Limburgs, Turks of Marokkaans accent. Maar het moeten wel lichte accenten zijn. We vinden het prettig om te horen dat mensen zich aan ons aanpassen. Door je accent minder te laten horen, laat je zien dat je daar moeite voor doet. Al is het met het Gronings nog niet zo ver, dat wordt ook met een licht accent nog niet gewaardeerd,” vertelt Grondelaers.

Tot slot kan een accent ook in je voordeel werken. Door met klanten te kunnen communiceren in hetzelfde dialect bouw je sneller een band op. Je spreekt letterlijk dezelfde taal.

Lees het artikel in Intermediair (7 september 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)