In de media

September 2023: Coronamonument in Delft

Nog altijd is er geen landelijk herdenkingsmonument voor de coronapandemie, daarom besloot Delft het heft in eigen handen te nemen. Waarom staan we niet massaal stil bij de coronaperiode, vroeg Trouw aan Irene Stengs.

Nu corona minder in het nieuws is, wordt de impact ervan snel vergeten. Toen vrijwilligers meehielpen met een corona-gedenkmonument in Delft, kwam er toch weer veel naar boven. Ankie Fok werkte tijdens de pandemie in de thuiszorg en heeft de impact van de ziekte van dichtbij gezien: “Ik vind het belangrijk dat zo’n periode niet in de vergetelheid raakt.” Ook rituelenonderzoeker Irene Stengs kent het belang van een gedenkplek. Dat we daar als Nederland nog geen dag en plek voor hebben, is opvallend. “Een reden daarvoor zou kunnen zijn dat de pandemie geen duidelijk eind heeft gehad. Nog steeds raken mensen besmet met het virus of kan het weer opduiken. Daardoor is er niet één duidelijk punt geweest waarop mensen zeggen: nu kunnen we gaan terugblikken en rouwen,” zegt Stengs. In Londen is er een illegaal monument gekomen waar mensen hun verhalen deelden op een grote muur. “Dat is zo’n sterk gebaar,” stelt Stengs. “Je hebt echt iets gedáán met je rouw en verdriet. Dat is helend.” Daarom zijn op het monument in Delft ook verhalen te lezen over wat de coronatijd heeft betekend voor mensen.

Lees het artikel in Trouw (voor abonnees: 16 september 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0)