skip to main content

September 2023: Recensie klankkast Mariette

Uit onderzoek van Leonie Cornips en Jolien Makkinga blijkt dat oude mensen die moeten verhuizen naar een tehuis, vaker in het dialect gaan spreken. De invloed die het dialect kan hebben op gevoelens van welzijn komt tot uiting in verschillende klankkasten, waaronder klankkast Mariette in Belgisch-Limburg.

De klankkast is er om een thuisgevoel te creëren in een verzorgingstehuis, en dat verschilt per persoon. Hoogleraar Taalcultuur in Limburg Leonie Cornips en cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op de gevoelens van welzijn bij ouderen, zeker als het gaat om ouderen die verplicht moeten verhuizen. Door een laatje open te maken of aan een knop te draaien in de kamer van klankkast Mariette, horen bezoekers verschillende verhalen in dialect. 

Theaterkrant recensent Tuur Devens gaat op bezoek bij Mariette: “Wat charmeert is te herontdekken hoe mooi en precies dialectwoorden kunnen zijn. Ook laten de klankkasten duidelijk verstaan dat oude mensen nog heel talig, speels, ad rem en intelligent kunnen communiceren, als ze de juiste taal (dialect) kunnen hanteren en wanneer ze ook in de thuistaal bejegend worden.” Mensen hadden het dialect vroeger nodig om zich verstaanbaar te maken in een bepaalde regio, ondertussen is Engels al voldoende. “Daarom alleen al juich ik deze klankkasten van Stichting Laudio toe om de streektaal, de thuisgevoeltaal, in stand te houden en te verlevendigen,” aldus Devens.

Mariette geeft het stokje door aan Mia in Grubbenvorst (Nederlands-Limburg) en vanaf september is de Turkse Meral te horen in Hengelo!

De volledige recensie lees je hier (20 september 2023).