In de media

September 2023: Het behoud van de bruine kroeg

De bruine kroeg, wie kent hem niet? Helaas verdwijnen er steeds meer bruine kroegen uit ons stadsbeeld. In Stand van Nederland: Generatie Next praat Peter Jan Margry over het belang en behoud van de bruine kroeg.

Begin 19e eeuw ontstonden de eerste bruine kroegen. Mensen toverden hun huiskamer om tot een plek waar je gezellig wat kon drinken. Ondertussen moeten bruine kroegen plaatsmaken voor een hippe tent, vaak eentje waar veel geld achter zit. Zo wordt het stadsbeeld opeens bepaald door het grote geld, geeft PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis aan. Maar er wordt gewerkt aan een oplossing. Door bruine kroegen een monumentenstatus te geven kan de culturele waarde worden behouden. Niet alleen de buitenkant van de kroeg wordt zo beschermd, ook het interieur.

Margry is historicus en praat mee over een oplossing. Bij een monumentenstatus komen heel wat regels kijken, daardoor verliest de baas van de kroeg zijn stem. Op papier red je er misschien de bruine kroeg mee, maar “het moet natuurlijk wel een levend fenomeen blijven waar je graag naartoe gaat om die functie van alternatieve huiskamer. Waar je gelijkgestemden kan ontmoeten, met vrienden kan praten, noem maar op. Dat is eigenlijk de functie, die moet blijven,” stelt Margry. 

De bruine kroeg is een sociale ontmoetingsplek, het gaat niet om dat biertje, het gaat om samen iets ondernemen. 

Bekijk de volledige aflevering over het belang en behoud van de bruine kroeg op NPO start (23 september 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY 2.0 DEED)