skip to main content

8 november 2023: Streektaalsymposium

Steeds minder mensen spreken Achterhoeks en dat vinden de cultuurbewakers van de streek ‘natuurlek wal zunde’. Daarom wordt nu voor het derde jaar een streektaalsymposium georganiseerd, met dit jaar een bijzondere doelgroep: peuters. Onderzoeker Leonie Cornips is een van de sprekers.

Plat veur Potwottels

Het symposium staat dit jaar in het teken van de lancering van Plat veur Potwottels, een gratis educatiepakket gericht op kinderen van 2 tot 5 jaar. De keuze voor de jonge doelgroep is heel bewust gemaakt. “Kinderen leren heel makkelijk een tweede taal en ‘jong eleerd is old edaone’, dus hebben we ons tot doel gesteld om hen ‘spöllenderwies plat te leren praoten’,” aldus Marije Stomps, streektaalfunctionaris bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL.

Leonie Cornips, onderzoeker bij NL-Lab en bijzonder hoogleraar taalcultuur, zal ingaan op haar onderzoek naar taalcultuur en hoe jonge kinderen hun eerste en tweede taal verwerven. Ze treedt op als ’tafeldame’ naast presentator Frans Miggelbrink. Zij gaan verder in gesprek met Marie Rickert, taalkundig onderzoeker naar jonge kinderen in dialectregio’s; docent Wouter Marinissen, die meertaligheid vertaalt naar de (onderwijs)praktijk; Resy Oonk, bibliotheek Oost-Achterhoek en veurlaezer Zwarte Cross; Han Mali, drummer Boh Foi Toch en kinderopvangmedewerker en basisschoolleraar Bodhi Oonk.

Wat: Streektaalsymposium
Wanneer: 8 november 2023, 13:30-16:30 uur
Waar: Hof van Eckberge, Lintveldseweg 1a, Eibergen
Voor wie: iedereen die met jonge kinderen werkt en/of belangstelling heeft in meertaligheid en streektaalonderwijs
Entree: gratis maar graag wel aanmelden
Meer informatie