skip to main content

Oktober 2023: Welke taal moet gesproken worden op Vlaamse nationale media?

In Vlaanderen spreken presentatoren op de nationale omroep in de standaardtaal. Maar soms kiezen presentatoren ervoor om in tussentaal te praten, een taal die regionale kenmerken bevat. Stef Grondelaers spreekt op Radio 1 over deze tussentaal in de Vlaamse media.

In Vlaanderen kennen ze meer regels bij nationale omroepen dan in Nederland. Zo moet je ‘net’ spreken, het liefst niet in tussentaal, volgens de presentatoren van Radio 1. Dit is aan het veranderen. In het interview worden de vragen gesteld: hoe verandert de taal en wat vinden we vandaag acceptabel om te zeggen?

Grondelaers doet onderzoek naar accenten en beargumenteert dat het vreemd is om accentloos te moeten spreken op de nationale omroep. Je moet correct blijven spreken, maar waarom zouden presentatoren anders moeten spreken dan het publiek? Aan sommige identiteiten – zoals waar je vandaan komt – kun je niks doen en dat mag soms best te horen zijn, volgens Grondelaers. Het gebruik van tussentaal kan zo ook een keuze zijn. Informeel Nederlands (Grondelaers’ definitie van tussentaal) kan ingezet worden om een bepaald publiek aan te spreken.

Grondelaers concludeert dat de gevoeligheid die taal omringt niet nodig is. Het is belangrijker dat we kinderen ‘register flexibiliteit aanleren en situationeel belang van taal’. Dat je je best doet wanneer je publiekelijk spreekt, of dat nu met of zonder accent is.

Beluister de volledige discussie over taal in Vlaanderen op Radio 1 (5 oktober 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY 2.0 DEED)