skip to main content

Oktober 2023: De bekendste koffiebeker van Nederland verdwijnt

Wegwerpartikelen mogen niet meer en dus verdwijnt een zeer herkenbaar beeld uit de kantoren. Trouw onderzoekt de herkomst van ‘Scotty’ en spreekt met cultuurhistoricus Peter Jan Margry.

Al jaren is Scotty met kop en schouders het meest verkochte koffiebekertje van het bedrijf Disposable Discounter. Miljarden van deze bekertjes heeft het bedrijf verscheept, naar bedrijfskantines, ziekenhuizen, gevangenissen. Het is jammer, vinden werknemers, dat de wegwerpbeker misschien zal verdwijnen. De nieuwe Europese duurzaamheidswet die vanaf 1 januari ingaat, verbiedt wegwerpplastics in bedrijven, kantoren en overheidsgebouwen. De papieren koffiebeker heeft een plastic coating – zodat je drinken er niet uit lekt – en zal daarom ook getroffen worden door de nieuwe wet.

Is de verdwijning van Scotty cultuurverlies? Margry zegt dat je een alledaags object zeker als cultuur kan zien. “Of in ieder geval: als onderdeel van de kantoorcultuur.” Het hoort net zo goed bij Nederlandse rituelen zoals het achtuurjournaal of de boterham met hagelslag aan het ontbijt. “Een echt Nederlands cultuurfenomeen is het wegwerpbekertje niet”, zegt Margry. Maar de Scotty is dat wél, aldus de website van Disposable Discounter: “De Schotse ruit koffiebeker is een écht Nederlands product en is ergens in begin jaren 90 geïntroduceerd.”

Lees de complete zoektocht naar het verhaal achter ‘Scotty’ in Trouw (6 oktober 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY 2.0 DEED)