In de media

Oktober 2023: De geuren van Nederland

Op 12 oktober 2023 presenteert een team van kunstenaars en wetenschappers het nieuwe boek NeusWijzer – Geuratlas van de Lage Landen tijdens het event Odorama bij Mediamatic. Voor deze editie duikt een team van wetenschappers en kunstenaars in de geuren van Nederland.

Deze editie van Odorama wordt begeleid door geuren die speciaal zijn samengesteld door geurkunstenaar Frank Bloem. Caro Verbeek, Inger Leemans, Garmt Dijksterhuis en Sophie Elpers delen bijdragen uit de NeusWijzer.

Caro Verbeek benoemt bijvoorbeeld de associatie van geuren met landen en streken. Zo wordt Nederland typisch geassocieerd met tulpen en hyacinten. Alleen komen deze bloemen natuurlijk helemaal niet uit Nederland. Van oorsprong kwamen deze planten, inclusief hun luchten, uit West-Azië en Turkije. Wanneer Nederland voor een nationale bloem moet kiezen, wordt dit uiteraard de tulp (met hyacint op nummer twee). De nationale geuridentiteit van Nederland is kennelijk sterk verbonden met een verleden van internationaal handelskapitalisme. Sinds juni 2023 is het madeliefje de nationale bloem van Nederland. Klein van stuk, maar het aroma van het madeliefje is opvallend sterk: honingzoet en spannend met een vleugje mest.

Lees meer in Historiek (11 oktober 2023) en Marketing Tribute (12 oktober 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY-ND 2.0 DEED)