skip to main content

Oktober 2023: Een betekenisvol feestje

In Vandaag Magazine gaat journalist Laura den Edel op onderzoek naar feestjes met betekenis. Hoe plan je een feest waar je ook diepgaande gesprekken hebt, naast de koffie en taart? Irene Stengs onderzoekt cultuur en zo ook de rituelen die verbonden zijn aan feestjes.

Wanneer iemand een feestje plant, laat diegene de gasten vaak erg vrij. Dit levert soms niet de diepgang op die je zou willen hebben. Eens goed bijkletsen met die ene vriendin die wat verder weg woont, nieuwe herinneringen maken met je vrienden, er zit meer werk achter dan alleen de hapjes en drankjes verzorgen. Vroeger was het duidelijk wat je op een verjaardagsfeest in Nederland kon verwachten: de stoelen in een kring, twee keer koffie, een keer taart en daarna bier, wijn en schalen met kaas, worst en toastjes. “Een verjaardag is niet geheel vrijblijvend”, vertelt Stengs. “Je laat ermee zien wie onderdeel is van je sociale cirkel. In Nederland zijn verjaardagen, net als veel andere feesten en rituelen, tijdsaanduidingen. Ze maken de tijd ervaarbaar.”

Met hulp van andere ervaringsdeskundigen weet Den Edel tot slot hoe ze een feestje kan plannen met de toegevoegde betekenis waar ze zelf zo naar zoekt.

Het volledige artikel is te lezen in Vandaag (herfstnummer, voor abonnees).

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)