skip to main content

Oktober 2023: Oktoberfest, het carnaval van boven de rivieren?

Carnaval en Oktoberfest, ze bestaan beide uit bier, verklede mensen en muziek. Waar carnaval vooral in het zuiden van het land gevierd wordt, is Oktoberfest ook in het noorden populair. Maar hoewel er een aantal overeenkomsten zijn, zijn de feesten ook heel verschillend, zegt Irene Stengs.

“De grootste overeenkomst met carnaval is het feit dat alle leeftijden door elkaar heen feestvieren”, merkt de organisator van het Oktoberfest in Oudewater op. “Mensen van 65 staan met de grootste vreugd te feesten naast twintigers. Dat heb je niet bij bijvoorbeeld een tentfeest. Daarnaast is er natuurlijk muziek, drank en gaan mensen verkleed.”

“Hoewel in beide feesten verkleden en bier drinken belangrijke elementen zijn, is het vieren van carnaval verder onvergelijkbaar met het Oktoberfest”, legt Stengs uit. “Carnaval is een traditie die voor de carnavalisten bijna het hele jaar in beslag neemt. Een carnavalsvereniging begint gelijk na carnaval al met het bedenken van het thema voor het volgende jaar, het kiezen van een prins- of prinses en het ontwerpen van de praalwagens. Bovendien is carnaval van oudsher een Katholiek feest, en wordt daarmee vooral in het zuiden gevierd. Dat carnaval toch ook op plekken boven de rivieren terecht is gekomen, komt vooral doordat het eerder in de vorige eeuw meegenomen is door carnavalisten die naar elders in Nederland verhuisden.”

Het Oktoberfest is volgens Stengs beter te begrijpen als een themafeest. “Denk bijvoorbeeld aan een halloweenfeest. Daar gaan mensen, net als bij het Oktoberfest, verkleed volgens het thema. Bij Halloween is dat ‘griezelen en horror’, bij het Oktoberfest zijn dat dirndls en lederhosen. Het Oktoberfest heeft dus een veel beperkter repertoire aan verkleden dan carnaval.”

Lees het artikel in het Algemeen Dagblad (15 oktober 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY-ND 2.0 DEED)