skip to main content

Oktober 2023: Hoe ruikt Nederland?

Kun jij uitleggen wat typisch Nederlandse geuren zijn? EditieNL is benieuwd naar de vraag: hoe ruikt Nederland? Hiervoor gaan ze in gesprek met Inger Leemans, medesamensteller van het boek NeusWijzer. Geuratlas van de Lage Landen.

Onderzoek door de schrijvers van NeusWijzer heeft geleid tot typisch Nederlandse geuren zoals de geur van de zee, geur van het land (denk aan koeien), geur van de natuur zoals het bos en geuren van etenswaar als spruiten en speculaas. Maar mensen vinden het heel lastig om geuren te beschrijven. Leemans geeft aan dat het heel lastig is om een naam te plakken op een geur. Toch hadden we vroeger meer dan twintig namen voor muf, om heel precies te kunnen maken of het een muffe kelder geur was of van muffe boeken afkomstig was.

De NeusWijzer heeft als doel om Nederlanders te leren om beter over geuren te praten. Leemans heeft ook een geur gereconstrueerd die door veel Nederlanders als een typische, mooie Nederlandse geur gezien wordt: de geur van Lowlands. Maar hoe kunnen we deze geur het beste beschrijven? Festivallig?

Bekijk de aflevering van EditieNL (28 oktober 2023).