In de media

Oktober 2023: “Snoep of je leven!”

Halloween is populair in Amerika maar wordt ook steeds populairder in Nederland. “Snoep of je leven” klinkt wat gekker dan “trick or treat” maar zal binnenkort misschien wel normaler worden, zegt Peter Jan Margry tegen Nu.nl.

“Het is niet vreemd dat een feestdag die groots wordt gevierd in Amerika hier aandacht krijgt”, zegt cultuurwetenschapper Peter Jan Margry. “De Amerikaanse cultuur kennen we goed door het grote aanbod van films en sociale media.” Een feestdag wordt waarschijnlijker overgenomen als die aanspraak heeft bij een breed publiek, jong en oud moeten er plezier aan beleven. “Halloween voldoet aan deze eis”, zegt Margry. “Rond 31 oktober worden allerlei evenementen georganiseerd waar mensen zich graag voor verkleden.” Ook pretparken blijven niet achter en wijden een volledige maand aan ‘Halloween Fright Nights’.

Toch is Halloween in Nederland nog niet geworteld in de nationale cultuur, benadrukt Margry. “Het blijft een commerciële feestdag, het aanbod in de winkels en de media zijn van grote invloed op de populariteit.” Halloween zal waarschijnlijk niet uitgroeien tot een feest dat door iedereen in Nederland wordt gevierd. “Het zal niet zo snel gebeuren dat we allemaal op 31 oktober met snoep klaarstaan voor aanbellende kinderen.” Maar mensen houden wel van nieuwe spullen kopen en van feesten, zegt Margry. “En daarbij: hoe langer een feest bestaat, hoe meer mensen het gaan vieren. We kunnen dus verwachten dat Halloween steeds meer zal opduiken in winkels, pretparken, scholen en op feestjes.”

Lees het volledige artikel op Nu.nl (31 oktober 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0 DEED)