In de media

November 2023: De opko van de afko

Wie weleens op een terras in Amsterdam heeft gezeten, kent ze vast wel: de afkortingen. Veel gebruikt door studenten, en tegenwoordig ook door hoogopgeleide Amsterdamse twintigers en dertigers. Leonie Cornips bespreekt in de Uitkrant hoe dit verschijnsel zo populair is geworden.

Afkortingen vliegen je om de oren en vroeg of laat worden ze ook onderdeel van je eigen vocabulaire. “Als je een bepaald woord vaak hoort of gebruikt, wordt je brein steeds beter in het activeren van dit woord. Naar een woord als ‘pardoes’ moet je waarschijnlijk lang zoeken. Maar als je ‘esma’ een paar keer hoort of gebruikt, komt het steeds meer op je tong te liggen,” zegt Cornips. Afkortingen zijn daarnaast ook onderdeel van je identiteit. Er zijn mensen die ze gebruiken en zichzelf daarmee profileren als onderdeel van de Marie-Claires, Randstedelijke vrouwelijke studenten die maximaal lenen en drie keer per week op het terras zitten, naar het satirische Instagram account De Haarclip van Marie Claire. Maar er zijn ook mensen die hun eigen afkortingen verzinnen. “Taal is een manier om te laten zien bij welke subgroep je hoort.” Maar als deze afkortingen worden overgenomen door een groot deel van de (Randstedelijke) bevolking, verliest het zijn identiteitskenmerk, “het moet een beetje exclusief blijven, een soort geheimtaal. Daarom gaat de groep steeds op zoek naar iets nieuws”, aldus Cornips.

Meer weten over de meest gekke afko’s? Lees het artikel in de Uitkrant (pagina 31-33, november 2023).