skip to main content

November 2023: Vragen over het Limburgs

Wat als je een professor die alles weet van het Limburgs alles mag vragen over de Limburgse taal? Het werd werkelijkheid voor leerlingen van groep 6 in Herten. Ze vroegen professor Leonie Cornips de oren van ’t hoofd.

Op een basisschool in het Limburgse Herten mochten kinderen van groep 6 een professor in de Limburgse taal vragen stellen over het Limburgs. De helft van de klas spreekt Limburgs, maar daarnaast worden er nog veel meer talen gesproken zoals Arabisch, Frans, Duits, Engels, Portugees, Turks en Spaans. “Zijn er ook talen die jullie wel verstaan, maar niet spreken?”, vraagt Cornips. Opnieuw steken veel leerlingen hun vinger op. Dan begint het vragenrondje, de vragen variëren van “Hoeveel mensen spreken de Limburgse taal?”, en “Waarom spreekt de een wel Limburgs en de ander niet?”, tot “Waarom leer je op school geen Limburgs”, en “Als je geen Limburgs spreekt, kun je het dan nog leren?”

Cornips is onder de indruk: “Zulke moeilijke en goede vragen krijg ik niet zo vaak!”

De Kinderkrant (november 2023) is te lezen op de website van Het Roertje (kinderkrant van Roermond en Roerdalen) en Os Blaedje (kinderkrant Echt-Susteren en Maasgouw).

kinderkrant het roertje over vragen over het Limburgs