skip to main content

November 2023: Kiezers houden rekening met de oorlog in Gaza

Op 22 november is het zover, we mogen stemmen op de Tweede Kamer verkiezingen. Maar hoe zit het met die 1,5 miljoen kiezers met een migratieachtergrond? Voor veel Nederlanders met een migratieachtergrond zal de oorlog in Gaza van invloed zijn op hun stemkeuze.

Uit een peiling van I&O Research blijkt dat de oorlog in Gaza een bescheiden rol speelt in de stemkeuze van andere Nederlanders. Hoogleraar sociologie Niels Spierings verwacht dat dat voor kiezers met een migratieachtergrond wel van belang is. Religiewetenschapper Sakina Loukili, verbonden aan het Meertens Instituut, onderzoekt de opkomst van Denk, de op de islam geïnspireerde organisatie Nida en de rol van sociale media. Ook zij ziet dat het Israëlisch-Palestijnse conflict jonge moslims bezighoudt.

Maar zij verwacht niet dat deze mensen hierdoor allemaal de stembus zullen opzoeken. “Dat komt doordat een deel zich niet gehoord voelt door de gevestigde partijen. Er is geen politieke plek waar zij terechtkunnen, al is daar met de opkomst van Denk en Nida enigszins verandering in gekomen. Veel moslims zoeken de balans tussen conservatieve standpunten rond een thema als lhbti+-kwesties, en progressieve standpunten over klimaat en migratie.”  

In Trouw (voor abonnees) lees je verder over waar drie Nederlanders met een migratieachtergrond hun stem op baseren, en welke invloed de oorlog in Gaza op hun stem heeft (8 november 2023).