skip to main content

November 2023: Recensie NeusWijzer

In Historiek geeft Lex Velthoen een recensie van NeusWijzer. Geuratlas van de Lage Landen. Waarin hij de vele facetten van de neus waar het boek op ingaat, doorloopt.

Auteurs Caro Verbeek en Inger Leemans staan in het boek uitgebreid stil bij de invloed van geuren in (streek)taal en cultuur, evolutie en biologie, geschiedenis en psychologie in Nederland. Hierbij benadrukken ze het belang van geur: “Reuk is het eerste zintuig dat we ontwikkelen in de baarmoeder. Door de reuk herkennen baby’s direct na de geboorte hun moeder…”. De auteurs bespreken geuren die Nederland typeren, pleiten voor de oprichting van een geurmuseum, bespreken geurwoorden van vroeger en nu, en geven voorbeelden van hoe geur kan worden ingezet in de samenleving. Bijvoorbeeld voor het opsporen van ziekten, opsporen van drugs, en informatie over welke ziekten het neusorgaan beïnvloeden, zoals corona.

Velthoen geeft aan dat het verdienstelijk is dat er een boek speciaal aan geuren gewijd is, en je na lezing allerlei wetenswaardigheden ‘hebt opgesnoven’. Daarnaast is een “andere verdienste van dit ‘pionierswerk’ dat het de indruk bij je achterlaat: ja inderdaad, we zouden […] meer met geuren moeten doen…”.

Lees de volledige recensie van Historiek (14 november 2023).

Elf mannenhoofden met verschillende neuzen, Pieter Wilhelmus van de Weijer, 1842 – ca. 1880. Beeld: Rijksstudio.