In de media

November 2023: Doorzoekbare dagboekcollecties van het Meertens Instituut

Het Meertens Instituut heeft honderden dagboekcollecties in haar bezit welke een schat aan informatie bevatten maar tot nu toe moeilijk doorzoekbaar waren. Want hoe vind je het dagboek van een persoon die wist hoe het was om in een afgesloten hokje te herstellen van tuberculose?

Het Nederlands Openluchtmuseum is in het bezit van een hokje waarin mensen konden herstellen van tuberculose, begin 20e eeuw. Maar uitvinden hoe het was voor mensen om in zo’n hokje te zitten waren moeilijk te vinden. Om onderzoekers beter te helpen bij dit soort vraagstukken, heeft het Meertens Instituut een groep studenten de collectie in de afgelopen maanden van kaft tot kaft laten doorspitten. De schrijfsels zijn voorzien van steekwoorden zoals ‘tbc’.

Hoe bijzonder de dagboekencollecties zijn wordt benadrukt door bibliotheekcoördinator Lidy Jansen. De inhoud van de dagboeken is enorm divers: “Soms hebben we één schriftje van een persoon, andere mensen hebben wel veertig tot vijftig dagboeken volgeschreven.” En waar de één graag activiteiten van dag tot dag noteerde, zijn het in andere gevallen memoires over een heel leven.

Lees het artikel in Trouw (24 november 2023).

Berber van der Kaaij aan de slag met de dagboeken in de bibliotheek van het Meertens Instituut