In de media

November 2023: Klankkast Meral geeft een gevoel van thuiskomen

Het gebruik van dialect draagt voor ouderen bij aan een gevoel van welbevinden, blijkt uit eerder onderzoek van Leonie Cornips en Jolien Makkinga. Hiertoe werden meerdere klankkasten ontwikkeld voor ouderen in verzorgingstehuizen. Nieuw is de Turkstalige variant: Meral. Die staat nu in Hengelo.

Meral is te vinden in een speciale kamer van dagbegeleidingslocatie Papatya van Carintreggeland aan de Klimopstraat. Deze kamer is bedoeld voor ouderen die van oorsprong uit Turkije komen. Ze drinken er koffie, spelen een spelletje, zijn creatief bezig en praten onderling Turks. Recent hebben ze voor het eerst kennisgemaakt met Meral. De klankkast – die uit verschillende onderdelen bestaat – staat in de hoek van de kamer. Wie een deurtje van een kast opent, krijgt direct de stem van Meral te horen. In het Turks vertelt ze verhalen die aansluiten op de achtergrond van de bezoekers, samengesteld door Jolien Makkinga. Het gaat over de periode waarin de ouderen naar Nederland zijn gekomen, hun werk in de textielfabriek, maar ook over de gewoontes van hun thuisland. Deze verhalen helpen Turkse ouderen een thuisgevoel te creĆ«ren op een nieuwe locatie.

Meral staat nog tot en met half januari in Hengelo. Daarna verhuist de klankkast naar Almelo, om vervolgens heel Nederland door te gaan.

Lees het artikel op 1Twente (30 november 2023).