In de media

December 2023: Limburgs in de kinderopvang

Met een introductie door hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips, liedjes van de Troubadours van de Toekomst, het interactief voorleesboek in het Limburgs van July Vijgen en een voorproefje van de voorstelling rondom mascotte Zjuulke door Peggy Alofs ging de pilot ‘Limburgs in de kinderopvang’ van start.

De pedagogisch medewerkers van verschillende locaties van Peuteropvang Heerlen en MIK gaan de kinderen zowel in het Nederlands als in het Limburgs toespreken. Ook kunnen zij gebruik maken van de liedjes, de toneelvoorstelling en het boek. De initiatiefnemers hopen dat Limburgstalige kinderen door Limburgs te praten op de opvang minder snel overstappen op het Nederlands als ze thuiskomen. Maar ook de kinderen die thuis geen Limburgs spreken, krijgen er zo toch iets van mee. We gaan voor ‘én én’, niet ‘óf óf’!”

Door de jaren heen is men tot de conclusie gekomen dat meertaligheid het gebruik van de Nederlandse taal stimuleert. Cornips: “Dus het spreken van je eigen thuistaal is perfect; juist die meertaligheid doet de taalontwikkeling goed.”

Lees het hele artikel via RTV Park Stad (5 december 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)