In de media

December 2023: Impuls nodig voor Nederlandse talen

Limburgs, Papiaments, Nedersaksisch en Fries krijgen een financiële impuls van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Gemeenten en provincies mogen zelf bepalen hoe ze het geld besteden want: Nederlandse talen zijn iets om trots op te zijn. Dat bepleit Leonie Cornips bij NPO Radio 1.

Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips zegt dat talen financiële ondersteuning nodig hebben om te kunnen professionaliseren. “Wat we zien is dat regionale talen vooral door ouderen gesproken worden”, aldus Cornips. Willen we deze talen behouden dan moeten we daar iets aan doen. Maar nu bestaat die hulp vooral uit vrijwilligerswerk maar om echt stappen te zetten is financiële hulp nodig. Belangrijke ontwikkelingen zijn dat mensen bijvoorbeeld Limburgs willen leren als tweede taal (zoals mensen die verhuizen naar Limburg), daarvoor hebben we professionals nodig die mensen het Limburgs kunnen leren, en we hebben in de kinderopvang professionals nodig die kennis hebben van meertaligheid. In het buitenland zien we positieve veranderingen wanneer een taal een structurele plek heeft gekregen in het onderwijs, zoals in Catalonië. Hopelijk wordt dat ook bereikt wanneer Nederlandse talen een financiële impuls krijgen.

Luister het volledige fragment op NPO Radio 1 (6 december 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)