In de media

December 2023: Noord-Holland wil nieuw provincie volkslied

Noord-Holland wil graag een nieuw provinciaal volkslied, omdat niemand het huidige lied kent. Maar waar moet een nieuw volkslied aan voldoen? Dat bespreekt Martine de Bruin, etnoloog en volksliedkenner aan het Meertens Instituut, met NPO Radio 1 en EditieNL.

Belangrijk is dat een lied enthousiasme oproept bij mensen, ontstaat uit een gevoel van saamhorigheid, en dat het meezingbaar moet zijn, zegt De Bruin. De huidige provinciale volksliederen klinken in de stijl van het Nederlandse nationale volkslied, en zijn daarmee een beetje bombastisch – maar vaderlandsgezindheid is wel nodig voor een volkslied. Voor de provincie Noord-Holland is het lastig om de verschillende mensen binnen de provincie zich gehoord te laten voelen in het volksliedlied. Een Amsterdammer heeft een ander beeld bij Noord-Holland dan iemand uit West-Friesland of de kop van Noord-Holland. Het grootse verschil met de andere provincies is dat het provinciale gevoel anders is in bijvoorbeeld Friesland of Limburg. Toch kennen heel veel mensen het volkslied van hun provincie niet. De provincie Noord-Holland vindt dat zonde, en hoopt dat mensen uit Noord-Holland samen een nieuw volkslied gaan maken.

Luister het fragment op NPO Radio 1 (14 december 2023) en bekijk EditieNL (12 december 2023).