In de media

Januari 2024: De geur van de Zeeuwse geschiedenis

Met de Odeuropa Geurontdekker kun je geuren uit het verleden ontdekken en leer je begrijpen hoe ze de Europese geschiedenis en cultuur hebben gevormd. Wij zijn de stad Middelburg probeerde het uit voor de Zeeuwse geschiedenis.

Welke geuren zou je gebruiken als je de stad Middelburg in geur wil uitdrukken? De geur van vis of stroopwafels op de donderdagse weekmarkt? De stank in het oude urinoir onder de Lange Jan? Of de bloesemgeur op het Bolwerk, als het net heeft geregend in een lentemaand? De Odeuropa database put uit 23.000 afbeeldingen en 62.000 historische teksten in het publieke domein. Het aantal zoekresultaten op zoektermen als ‘Middelburg’, ‘Walcheren’ en ‘Zeeland’ is nog beperkt, maar wel interessant. Geuren en odeuren, luchtjes en parfums. Stank en walmen. Prachtig hoor. Verken vooral ook de geurige ruimtes en de geurbronnen. Je weet niet wat je ruikt!

Lees het artikel via Wij zijn de stad (6 januari 2024).

Beeld: Flickr.com (CC BY 2.0 DEED)