In de media

Januari 2024: Eetcultuur in Nederland

Drop, oliebollen en bitterballen? Cultuuronderzoekers Irene van Renswoude en Marieke Hendriksen doen onderzoek naar ’typisch Nederlands’ voedsel en hoe dat onze nationale identiteit vormt in het boek Wat schaft de pot? over eetcultuur in Nederland door de jaren heen. Ze vertellen erover in radioprogramma Spijkers met Koppen

Nederlanders hebben zelf een dubbele houding over onze eetcultuur. De eetcultuur is eenvoudig, aan de ene kant zijn we er trots op, aan de andere kant een beetje beschaamd omdat het zo eenvoudig is. In de 17e eeuw stonden we al bekend als de mensen die een broodje kaas aten met de lunch.

Drop werd al in de middeleeuwen verkocht in Nederland bij de apotheek als keelsnoepje. Maar pas na de tweede wereldoorlog zien we drop als typisch Nederlands. Maar drop is niet zo typerend voor Nederland en wordt ook gegeten in Scandinavië. Een mediaoptreden prees drop aan als een gezond snoepje en typisch voor Nederland. 

Bij de Nederlandse eetcultuur horen ook de Vlaamse eetgewoonten. Vlamingen zijn doorgaans trotser op hun eetcultuur dan de Nederlanders.

Beluister het fragment van Spijkers met Koppen op NPO Radio 2 (6 januari 2023).