17 januari 2024

Het mysterie van de verdwenen ridderromans

Vanaf 15 januari is Het mysterie van de verdwenen ridderromans te koop. Het boek gaat over middeleeuwse ridderverhalen en onderzoekt hoeveel ridderverhalen er verdwenen zijn sinds ze zijn opgeschreven. Een van de auteurs is Folgert Karsdorp.

Hoeveel middeleeuwse ridderverhalen zijn er verloren gegaan sinds ze werden neergeschreven? En kun je het verdwijnen van verhalen vergelijken met het uitsterven van dierensoorten? Verrassend genoeg is het antwoord op die laatste vraag positief. In dit essay laten Mike Kestemont en Folgert Karsdorp zien hoe ecologie en statistiek kunnen helpen om een schatting te maken van het aantal verdwenen ridderromans.

Als prominente vertegenwoordigers van de Digital Humanities, oftewel digitale cultuurwetenschappen, zijn Kestemont en Karsdorp de gedroomde vertellers voor deze wetenschappelijke page-turner. Hun onderzoek leidde tot een veelbesproken paper over ‘Vergeten boeken’ in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Over de auteurs

Mike Kestemont is onderzoeksprofessor aan de Universiteit Antwerpen, waar hij werkt rond computationele modellen van menselijke cultuur.

Folgert Karsdorp is senior onderzoeker aan het Meertens Instituut in Amsterdam. Hij bestudeert culturele overlevering met behulp van computationele modellen.

Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Letterwerk en is in Nederland te koop bij bol.com.