In de media

Januari 2024: Recensie Wat schaft de pot?

Bitterbal, oliebol en drop, het zijn kenmerken van de Nederlandse eetcultuur. Maar waarom en hoelang al? Het nieuwjaarsboekje van het Meertens Instituut Wat schaft de pot? geeft antwoord op die vragen. Trouw licht wat bijzondere dingen uit in een recensie.

Drop werd al eeuwen in apotheken gekocht, maar pas vanaf de jaren 50 veel gegeten. Biochemicus Cornelus Nieman prees het aan als gezond snoepgoed uit Nederland – en dat terwijl het niet typisch Nederlands is! Het boek bevat ook informatie over de koloniale sporen in ons eten en er zit een bijdrage in over ‘gastrodiplomatie’. Dat is de manier waarop Nederlanders vroeger indruk probeerden te maken op buitenlandse gasten. 

Een smakelijk boekje!

Lees de volledige recensie in Trouw (voor abonnees, 19 januari 2024).