In de media

Februari 2024: Wat maakt Limburg Limburgs?

In een uitgebreid artikel bevraagt de Limburger wat Limburg nou eigenlijk Limburgs maakt. Is het carnaval? Het regionale erfgoed van de Limburgse vlaai? Of de streektaal? Dat laatste bespreken ze met taalkundige Leonie Cornips.

Bestaat er eigenlijk iets zoals de Limburgse identiteit? De provincie bestaat pas sinds de negentiende eeuw en is daarmee een van de jongste Nederlandse provincies. Desondanks identificeren Limburgers zich met de provincie waar ze vandaan komen. Limburg onderscheidt zich van de rest van Nederland (carnaval, vlaai, heuvels) waardoor er toch een gevoel van regionale identiteit ontstaat. Ook de taal speelt daarbij een rol. Veruit het grootste deel van de Limburgers spreekt de streektaal (78%) en overtreft daarmee zelfs Friesland. Toch is er bezorgdheid over de toekomst van het dialect. Ook taalkundige Leonie Cornips spreekt van een urgentie om het Limburgs meer leven in te blazen. Steeds minder jonge mensen spreken de streektaal en behoud van de taal komt hiermee in de knel.

Belangrijk voor een aantrekkelijk Limburg is volgens historicus Joep Leerssen dat Limburg openstaat voor mensen van buitenaf. Hij ziet het Limburgs als een ‘taal van gezelligheid’ en pleit ervoor dat we tolerant zijn tegenover nieuwkomers die bijvoorbeeld de taal proberen te spreken, maar het nog niet helemaal goed beheersen. “Het moet mogelijk zijn dat nieuwkomerts, en zeker ook hun kinderen, met behoud van hun eigen waarden en tradities kunnen deelnemen aan de Limburgse cultuur.”

Lees het artikel in de Limburger (voor abonnees, 4 februari 2024).

Limburgse kersenvlaai
Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)