In de media

Februari 2024: Witte Wieven in een horrorfilm

Witte wieven zijn in Drenthe bekende spookfiguren, stelt RTV Drenthe. Een nieuwe historische horrorfilm laat het fenomeen ook aan de rest van Nederland zien. De maker van de film is in contact geweest met Arjan Sterken, oud-stagiair bij het Meertens Instituut onder begeleiding van Theo Meder.

“Ik ben dol op het wilde westen-gevoel van Drenthe”, vertelt scenarioschrijver Marc Nollkaemper. “Zeker in die Middeleeuwse tijd waarin het echt nog een moerassig gebied was waar de boeren het zelf een beetje voor het zeggen hadden. In de film volgen wij een soort christelijke commune die zich stand probeert te houden in die wildernis met alle duistere krachten die eromheen hangen.”

De witte wieven, laaghangende bewegende nevel over het landschap, krijgen in de film een belangrijke rol. Volgens religiewetenschapper Arjan Sterken zijn er veel verhalen over deze verschijningen. “Ze zijn door heel Nederland verschillend. Het is heel lastig om er echt een patroon in te zien. Sommige zien het als een soort natuurgodinnen, anderen noemen het heksen, demonen, weer anderen noemen het mistvlagen. Er is van alles mogelijk om te verklaren wat dit voor wezens nou zijn.” Nollkaemper baseerde zijn scenario op veel research, onder andere uit de verhalenbank van het Meertens Instituut.

De film Witte Wieven is geregisseerd door Didier Konings en 16 maart te zien in het programma Koolhoven Presenteert op NPO3.

Lees het artikel van RTV Drenthe (7 februari 2024).

Witte wief. Foto: Theo Meder