In de media

Februari 2024: Waarom zegt iedereen in Brabant ‘houdoe’?

 “Carnaval komt eraan en dat betekent dat ik me volgende week onderdompel in de Brabantse gezelligheid. Ik hoor daar iedereen altijd houdoe zeggen en ik doe dan gezellig mee. Maar, waarom zegt iedereen daar houdoe?” Die vraag bespreekt Alledaagse Vragen met Jos Swanenberg.

Swanenberg is hoogleraar aan Tilburg University en houdt zich al twintig jaar bezig met taal en dialect. Over ‘houdoe’ kan hij zeggen dat iedere streek zijn eigen afscheidsgroet heeft die uit het dialect voortkomt. ‘Houdoe’ betekent ‘houd je’, waarmee zoiets als ‘houd je goed’, ‘houd je taai’ en ‘het ga je goed’ bedoeld wordt. Het is een wens dat het goed moge gaan met de ontvanger van de groet. Je wenst zo elkaar iets positiefs toe.

Niet alleen in Brabant kennen ze een eigen groet die zegt: ‘houd je goed’. Het Limburgse ‘hajje’, en Twentse ‘goed goan’ zijn de ‘houdoe’ varianten van andere streken. In zuid Limburg klinkt ook ‘haddig’ in de straten en nog zuidelijker zelfs ‘adieu’. Het Achterhoekse ‘ajuus’ is waarschijnlijk weer een dialectvertaling van ‘adieu’. Ons huidige, veelgebruikte ‘doei’ en ‘doeg’ komen uit de Noord-Hollandse dialecten. Vanaf de jaren 60 werden die woorden gemeengoed en kon je er ook in de rest van Nederland iemand mee groeten.

Luister de aflevering van Alledaagse Vragen (9 februari 2024) en houdoe!

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0 DEED)