In de media

Februari 2024: Opinie: Dierwaardige veehouderij, luister naar de koe!

Kippen, koeien en varkens hebben ook recht op geluk, betogen Marjolein de Rooij van de Vakbond voor Dieren en hoogleraar taalkunde Leonie Cornips. Daar vraagt een recente D66-motie ook om. De Rooij en Cornips geven inzicht in een ‘dierwaardige veehouderij’ in een opiniestuk in Trouw.

Met steun van de PVV nam de Tweede Kamer deze maand een D66-motie aan voor een ‘dierwaardige veehouderij’, omdat de ‘bio-industrie alleen maximaal wil produceren met amper oog voor dierenwelzijn’. Maar wat is een ‘dierwaardige veehouderij’? De Raad voor Dieraangelegenheden noemt zes principes voor een veehouderij waarin dieren een positieve staat van welzijn ervaren, zoals geluk en plezier. Dat is nieuw voor het beleid wat altijd alleen sprak van een vermindering van pijn en ongemak.

Darwin beschreef al dat mensen en dieren veel overeenkomsten hebben. We zien overeenkomsten in lichamelijke eigenschappen, maar ook in emoties en gedragingen. De wetenschap richt zich echter nog vaak op de verschillen. Onderzoek van De Rooij en Cornips bij koeien laat zien dat zij met elkaar, met hun kalfjes en met de mensen op het erf communiceren. Ze wijzen naar een lege voerbak, groeten de boer als die de stal binnenkomt en protesteren als ze geïnsemineerd worden. Onderzoek naar taal bij dieren laat zien dat kippen, koeien en varkens betekenisvolle geluiden maken, en dat deze geluiden ook uitingen zijn van emoties: geluk, plezier, ongemak, pijn, stress of angst.

Dankzij zulk onderzoek kunnen we steeds beter de emoties van het individuele dier lezen. Voor een dierwaardige veehouderij zijn deze inzichten cruciaal. En als ze in een veehouderij geluk en plezier ervaren, zullen ze ons dat zeker laten weten, betogen De Rooij en Cornips.

Lees het hele opiniestuk in Trouw (20 februari 2024).