In de media

Februari 2024: Tonijncocktail van vroeger

Het recept van de Volkskeuken is geïnspireerd door het historische boek Wat schaft de pot? Na het lezen van een hoofdstuk over drinkwater in de middeleeuwen van Milja van Tielhof besloot Onno Kleyn een recept uit zijn eigen verleden te tippen: de tonijncocktail.

Vaak gaan we er vanuit dat men in de middeleeuwen enkel bier dronk, het water was immers ongezond. Van Tielhof haalt dit echter krachtig onderuit in haar bijdrage aan Wat schaft de pot? Eetcultuur in Nederland door de jaren heen. Wat samengesteld is door onderzoekers van het Meertens Instituut, Huygens Instituut en International Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Bij het verdiepen in onze volkscultuur hoort uiteraard ook eten en drinken. Dus, bier of water? In 1860 werd bekend dat bacteriën ziektes verwekken en ondanks dat mensen niet wisten waarom water ongezond was, hielden ze er wel rekening mee. Sloot- en grachtenwater dronk je niet, maar putwater en gefilterd regenwater wel. Recepten benoemden ook vaak welk water je moest gebruiken (in de tonijncocktail komt het enige water uit het blik tonijn). En uit berekeningen blijkt verder dat mensen te weinig bier kochten om aan de vochtbehoefte te voldoen; er moet dus wel water zijn gedronken.

Bekijk het recept in de Volkskrant (voor abonnees, 21 februari 2024).